Home > Wonen en leven > 'Maak het knallend zonder vuurwerk'

'Maak het knallend zonder vuurwerk'

Een feestje te vieren? Maak het knallend zonder vuurwerk

Het lijkt er wel ingeslopen als soort van nieuwe traditie: het afsteken van vuurwerk om het nog feestelijker te maken bij verjaardagen, bruiloften of om samen met het team het kampioenschap te vieren.

Vuurwerk afsteken buiten Oud&Nieuw is niet toegestaan. Vuurwerk kan heel erg vervelend zijn voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan jonge kinderen en volwassen met wisselende diensten die vroeg in de avond slapen, maar door afsteken van vuurwerk gestoord worden in hun (nacht)rust.  En ook huisdieren die erg angstig kunnen worden van de knallen van vuurwerk. Dus wees de slimste en houd een feestje zonder vuurwerk. Respecteer elkaar!

Houd rekening met anderen in jouw omgeving

De gemeente en de politie ontvangen regelmatig meldingen van vuurwerk afsteken door het jaar heen. Om mensen meer of misschien wel opnieuw bewust te maken van de overlast die andere mensen daarvan ervaren wordt er door middel van een campagne: “Een feestje te vieren? Maak het knallend zonder vuurwerk” aandacht gevraagd om geen vuurwerk meer af te schieten, voor andere feestartikelen te kiezen en meer rekening te houden met de omgeving. Dan is het na jouw feestje ook nog fijn!

Ga in gesprek met elkaar

Om rekening te houden met elkaar moet je ook weten wat de ander van jou verwacht. Hoe kan je dat doen als je een feestje wilt vieren en het contact met jouw buren wel goed wilt houden?

  • Tip 1: Meld in de buurt dat je een feestje geeft, bijvoorbeeld door huis-aan-huis een geprint briefje door de brievenbus te doen een paar dagen van te voren. Op deze manier weten mensen wat er aan de hand is en bij wie. Dat maakt het makkelijker om contact te maken als dat nodig is.
  • Tip 2: Kies voor niet voor afsteken van vuurwerk om middernacht. Als jarige of “feestvarken” kan je dat ook aan jouw vrienden en familie laten weten. Er zijn genoeg andere, minder overlast gevende feestartikelen te koop.
  • Tip 3: Ga in gesprek met elkaar. Heb jij last van de muziek in de tuin van jouw buren, ben je het afsteken van vuurwerk om de hoek zat? Ga naar jouw buren toe en maak het bespreekbaar. Doe dat op een open manier, begin met vragen: Wat is er aan de hand, ik hoor muziek /vuurwerk/hard praten? En maak duidelijk wat je graag wilt dat veranderd: Willen jullie svp stoppen met vuurwerk afsteken? Wij proberen te slapen en moeten morgen vroeg weer op.  Of mag de muziek zachter? Kunnen jullie wat zachter praten?

 

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons