Home > Wonen en leven > Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. De fossiele brandstoffen diesel en benzine zullen in de toekomst worden vervangen door duurzame alternatieven, bijvoorbeeld elektriciteit die duurzaam is opgewekt met zonnepanelen of windturbines. Daarmee is elektrisch rijden beter voor het milieu en de leefomgeving, omdat er tijdens het rijden geen broeikasgassen vrijkomen. Ook andere bronnen als groen gas en waterstof zijn volop in ontwikkeling.

Elektrisch rijden in Montferland

De gemeente wil het gebruik van elektrische auto’s stimuleren, maar het is niet altijd mogelijk om een elektrische laadpaal aan een huis of op de oprit te plaatsen. Daarom kunnen huidige en toekomstige ‘e-rijders’ vanaf nu een elektrische laadpaal bij hen in de buurt aanvragen, waar uzelf én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo’n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via organisatie Allego. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. Meer informatie vindt u op de website van Openbaarladen.

Elektrisch laden in centrum Didam en 's-Heerenberg

Naast de laadpalen die inwoners zelf kunnen aanvragen, worden er ook een drietal laadpalen geplaatst in het centrum van Didam en ’s-Heerenberg en bij het gemeentehuis in Didam. Deze locaties zijn vooral bedoeld voor bezoekers aan de centrumgebieden en het gemeentehuis. We willen gastvrij zijn voor de elektrische rijder en stimuleren dat meer mensen ook elektrisch gaan rijden. Nu moeten mensen met een elektrische auto nog wel eens moeite doen om een oplaadpunt te vinden. Uiteindelijk moet er een groot netwerk komen en wordt elektrisch rijden net zo gewoon als het rijden in een benzine auto. Mogelijk zal op den duur het aantal laadpalen worden uitgebreid op meer plekken in de gemeente.

Bedrijven rijden elektrisch

Ook ondernemers zien in dat elektrisch rijden de toekomst heeft. In 2018 heeft Taxi Buiting uit Stokkum een drietal elektrische auto’s aangeschaft die worden opgeladen met energie van zonnepanelen op eigen dak. Hiervoor heeft het taxibedrijf subsidie gekregen van de gemeente. De vraag naar schoner vervoer bij opdrachtgevers neemt toe. Buiting wilde hier graag in meegaan, maar dit vroeg wel een extra investering. De subsidie van de gemeente zorgde dat de laatste hobbel werd weggenomen. Op den duur wil het taxibedrijf ook elektrische busjes aanschaffen.

De gemeente Montferland gaat volgend jaar zelf ook elektrisch rijden. Er zullen 12 benzine auto’s worden vervangen door elektrische auto’s. De benodigde laadpalen worden achter het gemeentehuis geplaatst.

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons