Home > Direct regelen > Nieuws > Hoe bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups?

Hoe bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups? (07-04-2020)

RSS

De gemeente Montferland zet dit jaar in op een duurzame bestrijding van de eiken processierups. Begin maart begonnen ze met het ophangen en uitdelen van nestkastjes. Vanaf half april begint de preventieve aanpak door middel van de biologische bestrijdingsmiddelen Nematoden en Xentari.

Preventieve bestrijding

De gemeente behandelt haar eiken op het moment dat ze 30% in blad staan. Afhankelijk van het weer begint deze behandeling half april. In dit stadium is de rups nog niet schadelijk voor de volksgezondheid en heeft het nog geen brandharen. In het buitengebied gebruikt de gemeente Nematoden, microscopisch kleine aaltjes die van nature in de grond voorkomen. Zij gaan de rupsen zeer selectief te lijf. Nematoden zijn geschikt voor gebieden met bloeiende bermen. Binnen de kernen wordt het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari in de eiken geblazen.

Door de inzet van natuurlijke vijanden, zoals koolmezen en vleermuizen, in combinatie met biologische bestrijdingsmiddelen ontstaat in de natuur een biologisch en natuurlijk evenwicht.

Curatieve bestrijding

Besmette bomen met nesten worden na controle gemerkt met een rood/wit afzet lint met de tekst ‘pas op, eikenprocessierups’. De gemeente ruimt de nesten door ze weg te zuigen. Het lint wordt daarna weer verwijderd.

Meer informatie?

Voor meer informatie, kijk op onze website www.montferland.info en typ in de zoekbalk ‘eikenprocessierups’.

Contactgegevens

Bezoekadres

Bergvredestraat 10
6942 GK Didam
(0316) 291 391

Postadres

Postbus 47
6940 BA Didam

Alle contactgegevens en openingstijden

Contact ons